Koupelna

Koupelnové osvětlení: Co je trendy?

Ne vždy je v koupelně okno, a tak umělé osvětlení ještě nabývá na své důležitosti. Ale nejde jen o to, aby bylo bezpečné a dávalo dostatečně intenzivní světlo. Stále větší důraz se klade na design svítidel a používání dekoračních světel do nik a skříněk. Inspirujte se, co nyní frčí.

Dominuje bílá a černá

Když se řekne osvětlení do koupelny, většině lidí se vybaví kulaté nebo hranaté bílé přisazené svítidlo. Ano, tohle je klasika, která je nadčasová a ctí čistotu koupelny. Ale to rozhodně neznamená, že nemůžete více experimentovat. Kvůli současné oblibě černých doplňků, například umyvadlové a vanové baterie či kliky na dveřích, jsou trendy také černá svítidla a to i ve formě bodovek – černé může být celé svítidlo, nebo jen rámeček u varianty vestavného svítidla.

V novostavbách vládnou bodovky

Bodová světla jsou vhodná zvláště do větších koupelen, kdy se tak snadno osvětlí více zón (u umyvadla, nad vanou, u sprchy, u toalety). Navíc u novostaveb, kde bývá rekuperace, jsou vestavná bodová svítidla ideálním řešením do sádrokartonových podhledů. Ať už ale zvolíte větší nebo menší svítidla, vždy platí, že intenzitu osvětlení ovlivňuje výška stropu a barva obkladů. Tmavá barva světlo částečně pohlcuje.

Populární jsou zrcadla s osvětlením

Samozřejmě osvětlení koupelny by nebylo kompletní, kdyby nebyl osvětlen prostor kolem zrcadla. Běžně se používají nástěnná svítidla, v horizontálním i vertikálním směru, přičemž design doporučujeme sladit s celkovým stylem koupelny. V případě zdobnějšího vybavení jsou vhodnější nástěnné lampičky, u moderních koupelen frčí lineární světla a minimalistickým řešením je, když je světlo součástí zrcadla.  

LED pásky jsou ideální k navození atmosféry

Uvedené typy svítidel slouží k funkčnímu osvětlení, ale přeci jen koupelna je místem odpočinku, takže pokud můžete, rozveďte si elektroinstalaci také k dekoračnímu osvětlení. Nejčastěji se používají malé a flexibilní LED pásky, které se umisťují do nik, poliček nebo ze zadní strany zrcadla

Zajímají vás podrobnější informace o čtyřech ochranných instalačních zónách a jaké jsou stupně IP krytí? Potřebovali byste vědět, jak intenzivní by osvětlení v koupelně mělo být? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi v článku: Osvětlení koupelny: Vše, co potřebujete vědět. S výběrem a montáží vám také poradí odborníci e-shopu e-light.cz, kteří se prodeji a navrhování osvětlení věnují již od roku 1993.

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *