Jak zazimovat venkovní jezírko s rybami

Zahradní jezírko dokáže na zahradě vykouzlit výjimečnou atmosféru pro chvíle klidu a relaxace. Vodní plocha je efektní, krásná a navíc lze pěstovat v jezírku i ryby. Podívejme se, jak ho ale zazimovat.

Základem zazimování jezírka je jeho pečlivé vyčištění. Nejprve odstraňte veškeré suché i zahnívající rostliny a zbavte dno všech organických usazenin. Zabráníte tak zahnívání. Pokud jsou v jezírku ryby a želvy a jedná se o tropické druhy, které vyžadují neustále teplo, musíme je přemístit do akvária v místnosti, kde bude vyšší teplo oproti zimním, venkovním teplotám.

Tip: VYUŽIJTE PET LAHVE V ZAHRADĚ

Co s nezabudovaným jezírkem

Nezabudované jezírko je třeba na zimu přenést dovnitř. Pokud máte na zahradě jezírko, které není napevno zabudované do země, dejte jej například do sklepa, kůlny nebo zahradního domku. Toto jezírko neposkytuje rostlinám ani živočichům během zimy žádnou ochranou. Teploty v provizorních jezírcích během zimy mají dosahovat hodnot alespoň 8 až 14 ˚C.

Jak zazimovat ryby v jezírku

Pokud nejde o tropické druhy ryb, můžete je ponechat v jezírku i přes zimu. Je třeba ale nechat dostatek vody a provést řadu opatření, aby vám vaše jezírko na povrchu úplně nezamrzlo. Můžete si opatřit plováky, nebo nechat plavat PET lahve na hladině. Myslete i na průběžné okysličování vody během zimy. Pokud není jezírko dostatečně velké, je třeba použít nějaký vhodný mechanismus, který bude vodu neustále provzdušňovat.

Na co nezapomenout

Je třeba pamatovat i na to, aby dno jezírka bylo v zimním období o něco více písčité a bahnité než bývá během roku. Ryby se musí mít v chladných měsících kam zahrabat a schovat. Voda v jezírku musí během zimy dosahovat výšky alespoň 1 metr, ideálně 150 centimetrů. Pak máte dokonalou jistotu, že ani ve velkých mrazech voda v jezírku zcela nezamrzne a ryby se v pohodě dočkají jara, i když jste vytvořili zahradní jezírko svépomocí.

Vegetační klid a období jara

V zimě ryby prožívají svůj vegetační klid, není je třeba krmit, jen musí mít dostatek vzduchu. Nezapomeňte tedy zajistit jeho přívod do jezírka i v zimě. Na jaře se s celou přírodou probudí k životu i vaše ryby. Zvolna je začněte krmit, první dávky zajistěte malé, aby si na potravu útroby ryb pomalu zvykaly. Pomalu pak dávky krmiva zvyšujte na obvyklou dávku.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *