Jak zvolit barvy do bytu?

Málokdo by věřil, jak dokážou barvy působit na člověka. Barvy v nás dokážou vyvolat emoce – radost, smutek i pocit bezpečí. Dokážou ovlivnit naše fyzické pudy – od touhy až po hlad. A hlavně dokážou kouzlit s prostorem – opticky zmenšují i zvětšují. Když zná člověk triky a tipy, jak na barvy vyzrát a jak je používat, vykouzlí ze svého domova svůj hrad. Jediné, co je potřeba, je poznat barvy.

S psychologií se setkáváme denně – ať už sami u sebe, u lidí, kteří se na nás snaží působit, ale i v běžných věcech, protože vše je v podstatě na psychologii postaveno nebo to v sobě svou vlastní psychologii ukrývá. Psychologií je míněno působení na naši vlastní psychiku. A právě barvy to ovládají báječně. Díky barvám se můžeme doma cítit příjemně a bezpečně, nebo dokonce nevítaně. Jaké barvy tedy volit a jak je kombinovat?

Předtím, nežli se zeptáte sami sebe, jakou zvolit barvu do bytu, musíte si uvědomit, že v bytě budete trávit každý den vy sami a nikdo jiný, takže barvu za vás nikdo nevybere. Základním kritériem při výběru barev je náš pocit a samozřejmě obliba. Přeci si nebudete malovat byt na zeleno, když zelenou nenávidíte nebo ve vás vyvolává hlodavý pocit.

238737785_510b85ab36_o_small

Psychologie barev

Jak již tu bylo zmíněno, doporučuje se zajímat se i o psychologii barev. Člověk však nepotřebuje vědět, který pocit přesně daná barva vyvolává. Spíše záleží na tom, jak barva působí na člověka, který si ji vybírá.

Kombinace barev

Kombinovat můžete v podstatě jakékoli barvy. Záleží hlavně na jejich odstínech. Přesto se snažte zkombinovat výmalbu stěn i s barvami nábytku. Nevolte jednu jedinou barvu, a když už tak v různých tónech a v různé sytosti.

Nebojte se tradiční bílé barvy. Bílou můžete kombinovat se všemi barvami a příjemně vypadá pokoj laděný do světlých smetanových odstínů. Ani červené se bát nemusíte. Přesto se u červené a dalších výrazných barev (fialová atd.) doporučuje vybrat více odstínů. Stěnu situovanou naproti oknu vymalujte nejsytějším odstínem a další dvě stěny vedle oken světlejšími. Pokoj se opticky nezmenší a výrazná barva nebude působit vůbec negativně na vaši mysl.

A hlavně fantazii se meze nekladou.

3992144601_ea08893085_o

Autor příspěvku: Redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *