Staré trámy v interiéru: Rady k rekonstrukci a údržbě

V poslední době se spoustě lidí boří dosavadní styl života a tvoří si své mikrosvěty a oázy klidu. K tomu využívají tradiční prvky, ke kterým patří i staré trámy. Přírodní kus masivního dřeva má úžasnou sílu. Umí vás naplnit klidem a současně dobít energii.

Pokud patříte k lidem, kteří si rádi zpestří svůj interiér něčím, co připomíná bydlení našich předků, naplní interiér útulností a vaši mysl klidem, využijte staré dřevěné trámy. K tomu se hodí nábytek z masivu, stará komoda se zásuvkami, ruční mlýnek na kávu, anebo truhla po babičce. Staré trámy v interiéru jsou úžasným dekorativním prvkem, který zdobí kuchyně, ložnice i obývací pokoje.

Staré trámy v interiéru

Dřevěné trámy v interiéru se dají skvěle kombinovat. Menší kusy poslouží jako poličky a větší trámy se vkládají pod stropy, kde mohou skvěle imitovat nosné prvky. Přemění interiér třeba do stylu selské kuchyně. V případě starších dřevěnic a kombinovaných domků ze dřeva a klasických stavebních materiálů pak trámy plní nepostradatelnou konstrukční funkci.

Trámy mohou mít sto a více let

Na starých půdách jsou často trámy staré sto a více let a přesto jsou v unikátním stavu. Naši předkové totiž věděli, v které době i fázi stromy kácet a kdy a jak je vhodně využít. Tyto trámy jsou součástí konstrukce krovu, proto před odřezáním musíte jiným způsobem plně zabezpečit jeho funkci v krovu.

Rekonstrukce trámu

Starý odřezaný trám pořádně prohlédněte a odhalte místa napadená červotočem nebo uhnilé části. Někdy jsou schovány pod vrstvou nátěru. Do míst zkuste rýpnout dlátem, šroubovákem nebo jiným ostrým předmětem. Poškozená místa odstraňte až na zdravé dřevo. Znatelný zub času a zvrásněný vzhled je právě tím, co oživí interiér. Staré dřevo má své nadčasové kouzlo. Vytvořit se dá i patina na dřevo.

Povrchová úprava trámů

Po odstranění rozsáhlejších napadených míst řádně celý trám obruste. Pomozte si úhlovou bruskou se speciálním kotoučem. Každé místo bruste až do chvíle, než se z něj přestane prášit, to je známka toho, že jste narazili na zdravé dřevo. Nakonec trám dvakrát očistěte a napusťte ochranným prostředkem proti dřevokazným škůdcům. Na závěr můžete trám natřít ještě barvou.

Uložení trámu

Pro uložení menších trámů můžete použít hmoždinky, šrouby či konzole. V případě velkých trámů ukládaných pod strop je nutno ukotvit oba konce přímo do zdi. V místě, kde chcete trám uložit, vysekejte kapsu. Oba konce musí být vsazeny minimálně 15 centimetrů ve zdi.

Postup vsazování trámu do zdi

Trám si nejprve seřízněte na požadovanou délku. Sečtěte šířku místnosti a 30 centimetrů, tedy 2x 15 centimetrů. Oba otvory ve zdi vytvořte hlubší i širší, aby se dal trám vsunout do požadované polohy. Podložte ho pomocí klínků, přitlačte ho až ke stropu a pevně ukotvěte pomocí kusů cihel a klínků a oba otvory dozděte.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *