Osvědčené tipy jak odvlhčit a vysušit byt

Nejjednodušší způsob, jak byt či dům zbavit vlhkosti, je dostatečné větrání a odvětrávání. V létě pomůže slunce a proudící vzduch. V chladnějších měsících je nutné podpořit časté větrání zvýšením teploty v místnostech a kromě klasického topení lze na vlhké zdi použít teplomety nebo infrazářiče.

Účinné jsou také vysoušeče na chemické bázi, které dokáží vlhkost absorbovat, jako třeba Ceresit. Jestliže vlhkost vzlíná již od základů po zdech vzhůru, je třeba vyřešit hydroizolaci základů domu. Bez odvodnění základů se objekt vlhkosti nezbaví. Obvykle jde o odkopání obvodového pláště domu, svislá izolace hydrofobní nopovou folií a následné odvedení vody od domu drenážní trubicí.

Tip: JAKÁ JE SPRÁVNÁ VÝŠKA KUCHYŇSKÉ LINKY

Injektáž a sanační omítky

Injektáž silan-siloxanovým krémem, který se pak postupně rozpadá na hydrofobní polysiloxany, je dalším krokem. Tento zásah zabrání vzlínání vlhkosti zdivem. Tak lze během několika týdnů zbavit konstrukci domu vlhkosti. Dalším krokem jsou sanační omítky s vysokou paropropustností, které jsou vhodným opatřením proti vzniku plísní a solí ve zdivu.

Odvlhčovače vzduchu

Jde o malé tepelné čerpadlo, kdy vzduch vstupující do něj pohání ventilátor. Na výparníku kondenzuje vlhkost, pak se na kondenzátoru ohřívá vstupující vzduch dovnitř na vyšší teplotu, než byl vzduch při vstupu. Teplo tak zůstává v místnosti. Zařízení je energeticky nenáročné a má nízkou spotřebu pod 100 W. Odvlhčovač pracuje automaticky a je spínán právě zvýšenou vlhkostí. Podobně odvlhčuje sklepy také Bojler s tepelným čerpadlem, který vyrábí z odpadového tepla i teplou vodu. Umí odvlhčit sklep a ušetřit za energie.

Elektroosmóza

Elektroosmóza je bezkontaktní sanační technologie, která dokáže odstranit vlhkost ze zdiva a následně izolovat stavbu bez stavebních zásahů. Je to efektivní, rychlé, cenově dostupné a ekologické. Díky bezkontaktní elektroosmóze lze odstranit vlhkost ze zdiva stavby postavené z jakéhokoliv stavebního materiálu. Vlhkost mizí do dvou let. Jeden přístroj vysuší vlhkost ze stavby o celkové rozloze až 1 100 m². Díky tomu ušetříte až 70 % za vytápění objektu. Ten přestává pohlcovat teplo, ale odráží jej zpět do vytápěných místností.

 

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *