Jak se zbavit mravenců v bytě? Rady a tipy

Pokud se vám domů nastěhovali mravenci, asi u vás snadno nacházejí potravu, zejména tu sladkou. Podívejme se na naše osvědčené rady a tipy, jak se mravenců nadobro zbavit.

Mravenci se nám stěhují do bytů i domů většinou v celých koloniích a ve velkém počtu. Můžete vyzkoušet klasické postřiky proti mravencům. Jenže jde o chemii a tu asi nebudete chtít mezi potravinami používat. Pokud si nechcete mezi potraviny tahat toxické chemikálie, které jsou i dražší, vyzkoušejte ​​levnější a přírodní produkty proti mravencům.

Prevence proti mravencům

Mravenci mají velmi vyvinutý čich. Nejvíce je lákají potravina a sladké pochutiny. Nenechávejte proto v potravinové skříni, ve spíži, na jídelním stole a na kuchyňské lince volně položené žádné potraviny, zejména ty sladké a dávejte je do uzavíratelných dóz. Ukliďte drobky, obaly od potravin, ani sklenice od sladké šťávy a plechovky od sladkých limonád. Umyjte vždy nádobí, nebo ho ukliďte do myčky.

Skořici mravencům nevoní

Mravenci nesnášejí ani pach skořice. Vezměte hrnek vody, 1/2 lžičky skořicového oleje a trochu mýdla na lepší promíchání. Nalijte olej do vody, přidejte mýdlo a vše promíchejte. Namočte hadřík nebo kousek vaty do připraveného roztoku a potřete s ním veškerá místa, kde se vaši mravenci vyskytují. Opět opakujte denně, dokud mravenci nezmizí.

Nalákejte je na ocet

Mravence odpuzuje pach octa. Vezměte proto vodu, ocet a citronový olej a dejte je do rozprašovače. Vodu s octem v poměru 1:1 a pár kapek citronového oleje. Pak rozprašovač uzavřete a zatřeste s ní před použitím a nastříkejte všechna místa, kde se u vás doma mravenci objevují. Opakujte to každý den, dokud se mravenců nezbavíte.

Vyzkoušejte borax

Účinnou čisticí látku je tetraboritan sodný neboli borax. Zakoupíte ho v drogeriích a cenově vychází přijatelně. Borax na rozdíl od octa a skořice mravence přitahuje, oni jej zkonzumujea pak uhynou. Látku si mravenci odnášejí i do svých hnízd. Vezměte 2 lžíce cukru, 2 lžíce arašídového másla, lžíci vody a lžíci boraxu. Dejte vše smíchané do plastové nádoby s uzávěrem a vytvořte do ní ostrým předmětem pár dírek. Mravenci budou prolézat dovnitř i ven. Láhev dejte na místo, kam nejčastěji mravenci chodí.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *