Jak chytat dešťovou vodu?

Nejen za déle trvajícího horka a sucha, kdy nám často vysychají zdroje vody, si můžete nasbírat vodu na mytí nádobí, splachování toalety, praní, mytí automobilu, čištění zahradního nářadí, zalévání rostlin na zahradě i pokojových rostlin v interiéru. Sběr a ukládání dešťové vody je proto velmi dobrým a ekonomickým řešením.

Způsoby shromažďování dešťové vody

Existuje více způsobů, jak shromažďovat dešťovou vodu a dokonce lze na to získat i dotaci. Ještě než se ale rozhodnete dešťovou vodu sbírat, promyslete si, na co všechno budeme dešťovou vodu využívat a pak teprve vybírejte objem nádrží. Může to být klidně klasický sud. Další možností je nadzemní či podzemní jímka. Součástí jímky může být i účinná filtrace. Dešťovou vodu lze svádět i do studny.  

Sudy a barely na vodu

Pevný sud, ze kterého voda neuniká, může být plastový, kovový i dřevěný. Na zálivku malé zahrádky či předzahrádky bude stačit 200 litrový sud, který umístíte pod okapní svod. Vyšší potřebu vody může pokrýt nádrž na 1000 litrů. Využít lze i soustavu sudů či barelů, kdy jsou nádrže umístěné v různých výškách a z té nejvýše položené se po naplnění voda dostává vždy do níže položené nádrže.

Nadzemní jímky

Větší množství vody pojmou nadzemní jímky, které vám však na zahradě zaberou dost místa, proto jsou nyní více preferovány jímky umisťované do země. V nadzemních jímkách nesmí voda příliš dlouho stát, obzvláště v teplých měsících, jinak se voda kazí a množí se v ní mikroorganismy. Doporučujme proto použít alespoň okapové filtry. Můžete využít i flexibilní vaky na vodu, které se dají po sezóně vypustit, složit a uskladnit. Voda se v nich nekazí a nezamrzne.

Podzemní jímky

Podzemní nádrž si vyberete podle potřebné velikosti a pak investujete do jejího uložení do země. Práci vám usnadní těžká technika. Voda se pod zemí nezahřívá, nepodléhá tak kolísání teplot a proto vydrží déle čerstvá. Zřízení podzemní jímky je dražším řešením, ale můžete na něj získat dotaci, zvláště pokud žijete v lokalitě postihované suchem, kde se podporují retenční nádrže na vodu. Součástí podzemních nádrží je instalace různých filtrů, které zvyšují kvalitu uskladňované dešťové vody. Filtrovaná voda je pak ideální i pro mytí nádobí nebo praní prádla.

Malá čistírna odpadních vod

Ideální je využití srážkové vody k zalévání venkovních i pokojových rostlin. Tato voda je měkká, neobsahuje chlór a soli, je odstátá a má přirozenou teplotu. Ani na splachování toalety nemusíte používat pitnou vodou a využít nové rozvody pro dešťovou vodu. Výborné je i využití dešťové vody na praní. Pokud vodu jímáme do podzemní nádrže a filtrujeme, je třeba už jen zajistit čerpání a přívod vody k pračce. Některé speciální pračky umožňují připojení pitné i užitkové vody.

Autor příspěvku: Pavla Růžičková

Zajímá mě ekologie, příroda, zdravý životní styl, fitness, bydlení i zahrada, ale i ekonomika, osobní rozvoj a všechny zajímavé projekty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *